Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Σκέψεις και συμβουλές του Αγίου Ιωάννου της Κρονστάνδης Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης


 Ο άνθρωπος είναι ταλαίπωρος και αξιοθρήνητος. Όταν είναι νέος, γερός και δυνατός και δεν έχει στη ζωή του προβλήματα, τότε τις πιο πολλές φορές δεν σκέφτεται τον Θεό και είναι μακριά Του. Δεν σκέφτεται τον Θεό που του δίνει αυτή την ευτυχία. Σαν ένα αμέριμνο πουλί πετάει μέσα στον κήπο των απολαύσεων και απολαμβάνει όλες τις χαρές της ζωής. Βρίσκεται σε μία κατάσταση εξωφρενική, δεν έχει στη ζωή του σκοπούς. Και τότε δημιουργεί ένα είδωλο και αρχίζει να το λατρεύει. Κανείς δεν τον περιορίζει και ο ίδιος δεν περιορίζει τον εαυτό του. Έχει στη ζωή του τα πάντα, και τα περισσότερα απ’ αυτά που έχει, υπάρχουν μόνο για να του προσφέρουν απολαύσεις. Νομίζει ότι έτσι είναι η ζωή και δεν μπορεί να είναι αλλιώς.
Μόνο τότε, όταν τον βρίσκει κάποια δυστυχία και συμφορά, μόνο τότε συνέρχεται ο ταλαίπωρος, αναγνωρίζει την αδυναμία του και καταλαβαίνει την δικαιοσύνη και την παντοδυναμία του Θεού, ο Οποίος μόνος είναι το αίτιο και της ζωής του και της ευτυχίας. Αρχίζει να φοβάται για το σώμα του, να μη το χάσει. Και αυτό που κάποτε απολάμβανε όλες τις χαρές της ζωής, χωρίς τέλος, φοβάται να μην πεθάνει αφήνοντας στη θέση του σήψη και δυσοσμία. Φοβάται και για την ψυχή του. Να μην αφήσει αυτή, που επέτρεπε τα πάντα και στον εαυτό της και στο σώμα που κυβερνούσε, αυτή την όμορφη γη και να πάει σ’ ένα τόπο σκοτεινό, όπου αντί για τις παράνομες σαρκικές απολαύσεις την περιμένουν τα βάσανα της κολάσεως συντροφιά με τους δαίμονες και τους αμετανόητους αμαρτωλούς για τους οποίους το έλεος του Θεού δεν υπάρχει. Ταλαίπωρος άνθρωπος!
Να περνάς τη ζωή σου εδώ έτσι, ώστε κάθε στιγμή να είσαι έτοιμος να την αφήσεις. Ποτέ σου να μην επιτρέψεις οι απολαύσεις να σε κάνουν να ξεχάσεις τον εαυτό σου και τον Θεό. Να θυμάσαι πάντα ότι η ζωή σου και η ευτυχία είναι δώρα του Θεού, δώρα που δεν σου αξίζουν. Αμαρτία είναι όταν δεν απολαμβάνουμε σωστά αυτό το δώρο, όπως είναι και αμαρτία να ξεχνάμε ότι όλα όσα έχουμε στη ζωή μας είναι δώρα του Θεού.
Πάτερ Επουράνιε! Να μην ξεχνάω ποτέ ότι όλα αυτά που έχω είναι δικά Σου. Και αυτά τα δώρα που συνεχώς μου χαρίζεις να με κάνουν να Σε αγαπήσω περισσότερο και όχι να απομακρυνθώ από Σένα. Αν κάποτε θα με επισκεφθεί η δυστυχία, δώσε μου να στραφώ πάλι σε Σένα με μετάνοια και αγάπη.
Να είσαι πάνω, ω άνθρωπε, από τη φιληδονία, να μη δίνεις σημασία στις κινήσεις της σάρκας· αυτή είναι τυφλή και απείθαρχη ύλη. Αν η σάρκα σου σαν το άλογο καλπάζει και παίζει, να μην την προσέχεις. Η ψυχή ας μην κλίνει σ’ αυτή με τις σκέψεις και τις φαντασίες και ας μην προσκολλάται σ’ αυτήν η καρδιά. Αυτή θα παίξει και μετά θα σταματήσει, όταν δει πως δεν την προσέχουν αλλά την αφήνουν στην περιφρόνηση, σαν ασήμαντη και ανόητη δούλη. Πες στην ψυχή σου: «Έχεις με τι να ασχοληθείς εκτός απ’ αυτή τη γήινη σάρκα, έχεις πράγματα πιο αξιόλογα, πνευματικά –τη δική σου τελειότητα και την μακάρια αιωνιότητα».
Βλέπετε πώς λάμπει ο ήλιος και τα άστρα του ουρανού. Κάποτε και οι δίκαιοι θα λάμψουν σαν τον ήλιο με το άκτιστο φως της δικής τους καρδιάς. Όταν οι άγγελοι εμφανίζονται στους ανθρώπους, σχεδόν πάντα είναι τυλιγμένοι στο φως. Αυτό το φως να επιζητάτε, αφήστε τα έργα του σκότους. Μπορούμε τη δική μας ανθρώπινη φύση να ανυψώσουμε μέχρι την κοινωνία με τον Θεό, και ο Θεός είναι Φως, αΐδιο Φως, που υπερβαίνει κάθε φως ορατό.
Όπου και να κοιτάξεις όλα είναι εντάξει στη ζωή σου. Να ευχαριστείς τον Θεό για τις ευεργεσίες του.
Δεν ευχαριστείς τον Θεό για την ευημερία που έχεις. Και όχι μόνο δεν ευχαριστείς, αλλά και παραπονιέσαι! Σκέψου όμως ότι στην ίδια πόλη μένουν κοντά σου όμοιοι με σένα άνθρωποι, που η κατάστασή τους είναι πολύ χειρότερη, την οποία όμως εκείνοι την δέχονται χωρίς κανένα παράπονο. Να επισκέπτεσαι τα στενά αυτά καταφύγια, όπου ζουν μαζί πολλές φτωχές οικογένειες, και να ευχαριστείς τον Θεό με όλη σου την ψυχή γιατί έχεις σπίτι μεγάλο και καθαρό και να είσαι ευχαριστημένος με τη ζωή σου. Αν όμως θέλεις να γίνεις τέλειος και να εισέλθεις στις επουράνιες μονές και να κληρονομήσεις τη ζωή την αιώνια, να προσπαθείς όσο μπορείς να κάνεις πιο εύκολη την ζωή αυτών των φτωχών, είτε παρακαλώντας γι’ αυτούς τους άλλους, είτε με χρήματα, είτε με οτιδήποτε άλλο. Να είσαι ελεήμων όπως είναι ελεήμων ο Επουράνιος Πατέρας μας, να αγοράζεις εδώ με φθαρτά πράγματα τη ζωή την αθάνατη στους Ουρανούς, την αιώνια Βασιλεία του Θεού.

Από το περιοδικό «Όσιος Φιλόθεος της Πάρου» 10, Ιαν. – Απρ. 2004, Εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη, άρθρο «Αγίου Ιωάννου Κρονστάνδης, 1829-1908, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ», σελ. 153 (αποσπάσματα).

Το υπερφυσικό απαιτεί πίστη και υπακοή Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης


Πριν δημιουργήσει ο Θεός αυτό τον ωραίο κόσμο και τον άνθρωπο, γνώριζε ότι ο άνθρωπος μετά θα πέσει και είχε από την αρχή τον τρόπο πώς να τον ανορθώσει μετά την πτώση. Και ο τρόπος ήταν να κατέβει στη γη ο ίδιος ο Υιός του Θεού, χωρίς όμως να χωριστεί από τον Πατέρα του, να ντυθεί πραγματικά την ανθρώπινη σάρκα, να λάβει την ανθρώπινη ψυχή, να γίνει δηλαδή πραγματικός άνθρωπος, χωρίς να παύει να είναι ταυτόχρονα και Θεός. Μ’ αυτό το σώμα και τις δυνάμεις αυτής της ανθρώπινης ψυχής να εκπληρώσει το νόμο του Θεού, πράγμα που ο άνθρωπος μόνος του δεν μπορούσε να το κάνει, εξαιτίας της διαφθοράς που προκάλεσε μέσα του η αμαρτία. Να δώσει τον εαυτό του θυσία για τον άνθρωπο, να πεθάνει στην ατιμία, να αναστηθεί εκ νεκρών και να βάλει έτσι την αρχή της αναστάσεως, από το θάνατο στην αιώνια ζωή, για όλους που θα ακολουθούσαν στη συνέχεια τη δική του οδό.
Αλλά πώς ο Κύριος με τον θάνατό του έσωσε από τον θάνατο όλους τους ανθρώπους, αν οι άνθρωποι, που ζούσαν πριν ή μετά, δεν υπήρχαν τότε στη γη ή ήδη είχαν πεθάνει; Πώς, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να εξαγοράσει τον αιχμάλωτο αφού ούτε ο αιχμάλωτος δεν υπάρχει; Σε τέτοια ζητήματα δεν πρέπει να ακολουθούμε την κοινή ανθρώπινη λογική αλλά να σκεφτόμαστε πνευματικά, όπως ταιριάζει στους πιστούς.
Ήδη στην αρχή ο Θεός γνώριζε όλους τους ανθρώπους που θα ζούσαν στη γη, όπως και τις αμαρτίες τους, παρ’ ότι ούτε οι άνθρωποι ούτε οι αμαρτίες τους ακόμη υπήρχαν. Και αυτό σημαίνει ότι και εσένα σε γνώριζε ο Θεός όπως και όλους τους άλλους που ζουν τώρα πάνω στη γη. Τότε και για σένα και για όλους τους σύγχρονούς σου ανθρώπους έχυσε ο Υιός του Θεού το Αίμα του. Τότε και εσένα έσωσε ο Θεάνθρωπος από τον αιώνιο θάνατο και την καταδίκη για τις αμαρτίες σου.
Εσύ χρειάζεται να έχεις πίστη και αρετή. Το έργο αυτό της σωτηρίας σου ο Κύριος ήδη το έχει κάνει και το έργο αυτό είναι υπερφυσικό. Είναι το έργο της άπειρης αγάπης και της παντοδυναμίας του Θεού. Και επειδή το έργο αυτό είναι υπερφυσικό, γι’ αυτό απαιτεί πίστη και υπακοή. Λέω υπακοή γιατί ο Σωτήρας μας και Θεός ζητάει από μας έργα σύμφωνα με την καινούργια μας κατάσταση, η οποία είναι η κατάσταση υιοθεσίας. Οι βασιλιάδες όταν εξαγοράζουν τους αιχμαλώτους δεν το κάνουν για να συνεχίσουν μετά αυτοί να κάνουν την ίδια δουλειά που έκαναν, όταν ήταν δούλοι, αλλά να υπηρετούν τον αυτοκράτορα και τους υπηκόους του.
Κύριε! Δώσε μου πάλι να αναπαυτώ στους κόλπους της δικής σου αγάπης, όπως παλαιότερα. Από την πείρα μου, Θεέ μου, γνωρίζω πόσο γλυκό και ευχάριστο είναι να έχει κανείς την αγάπη σου. Μικρό παιδί δεν παρηγορείται τόσο στην αγκαλιά της μάνας του, όσο παρηγορούνται με την αγάπη σου αυτοί που είναι άξιοι αυτής της αγάπης. Η αγάπη Σου ανακουφίζει από κάθε πόνο, φέρνει ειρήνη, είναι γεμάτη ανέκφραστη χαρά και προστατεύει από κάθε εχθρό ορατό και αόρατο.
Αυτός που έχει την αγάπη Σου δεν φοβάται κανέναν, ακόμα και αν τον απειλεί όλος ο κόσμος. Όταν δεν έχω Εσένα στενοχωριέμαι και θλίβομαι· η ψυχή ανησυχεί και ταράζεται, η καρδιά πονά και συντρίβεται. Δεν είμαι ο εαυτός μου, νιώθω χαμένος και μόνος. Μισώ ο ίδιος τον εαυτό μου. Ο όμορφος αυτός κόσμος, το έργο των δικών σου χεριών, σαν να μην υπάρχει για μένα. Τον κοιτάζω και δεν με ευχαριστεί η ομορφιά του, ο νους μου δεν αρπάζεται και δεν υψώνεται σε Σένα, τον Ήλιο της δικαιοσύνης, που φωτίζει κάθε άνθρωπο. Μένω μόνος –χωρίς Εσένα και εκτός της δικής Σου δημιουργίας.
Αλλά όταν βρίσκομαι στους κόλπους της δικής Σου αγάπης, τότε είσαι μαζί μου, Δημιουργέ των πάντων, και μαζί σου όλοι οι άγγελοι, όλοι οι άνθρωποι, που η αγάπη τούς κάνει όλους δικούς μου φίλους και αδελφούς, και όλος ο κόσμος, ορατός και αόρατος. Τότε όλος ο κόσμος, το σπίτι σου, όπου Εσύ κατοικείς, γίνεται και δικός μου. Γιατί τότε γίνομαι υιός Σου, και η περιουσία του Πατέρα ανήκει και στον υιό.


Από το περιοδικό «Όσιος Φιλόθεος της Πάρου» 10, Ιαν. – Απρ. 2004, Εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη, άρθρο «Αγίου Ιωάννου Κρονστάνδης, 1829-1908, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ», σελ. 153 (αποσπάσματα).

Περί των αχράντων του Χριστού μυστηρίων Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης


Καταλαβαίνεις, άνθρωπε, πόσο μεγάλη χάρη σού κάνει ο Κύριος όταν σου δίνει να τρως το Πανάγιο Σώμα του και να πίνεις το δικό του Τίμιο Αίμα; Αυτή η χάρη είναι τόσο μεγάλη ώστε μόνο η δική του αγαθότητα και πανσοφία γνωρίζουν την αξία αυτού του δώρου. Για να μπορέσεις όμως και εσύ να το εκτιμήσεις, σύμφωνα πάλι με το μέτρο σου, θυμήσου ποιος είσαι, γιατί μεταλαμβάνεις τα θεία δώρα και γίνεσαι κοινωνός της θείας ζωής και ποιους καρπούς έχεις, όταν μεταλαμβάνεις αξίως των αχράντων μυστηρίων.
Η φύση σου από τη μία πλευρά είναι σάρκα και αίμα, χώμα, στάχτη και δύσοσμο πύον. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβεις· φτάνει να δεις το νεκρό ανθρώπινο σώμα. Τι είναι αυτό παρά μόνο το χώμα; Αλλά ο Θεός δεν σε περιφρονεί. Θεός αΐδιος και ζωοποιός ενώνεται μαζί σου, γίνεται μαζί μας ένα σώμα. Γιατί; Για να υπάρχει, στην ψυχή και στο σώμα σου, στη φθαρτή και γήϊνη φύση σου, η θεία ζωή, για να διώξει από μέσα σου τη φθορά και να την κάνει ζωντανή και αθάνατη.
Γνωρίζεις ότι στην αρχή, όταν Αυτός μας έπλασε, ήμασταν άφθαρτοι και αθάνατοι και μετά, εξαιτίας της αμαρτίας μας, γίναμε θνητοί και υποκύψαμε στη φθορά και το θάνατο. Από εδώ άρχισαν όλες αυτές οι θλιβερές συνέπειες. Με το Σώμα και το Αίμα του Αυτός θέλει να σε κάνει, πάλι, όπως ήσουν στην αρχή. Και αυτό για να έχει η φύση σου τη δυνατότητα να ενωθεί στην αιώνια ζωή με την Πηγή της κάθε αγαθότητας, τον Θεό, και με τους πολίτες της επουράνιας Βασιλείας του και να έχεις και εσύ την αιώνια ζωή και μακαριότητα.
Από την άλλη πλευρά η ψυχή σου είναι και αυτή μολυσμένη με την αμαρτία, βρίσκεται στην κατάσταση της πτώσεως και, με την αμαρτία και την ανυπακοή στον νόμο του Θεού, κάνει τον εαυτό της ξένο προς τη θεία ζωή, την οποία είχε στην αρχή. Κυριεύεται από τα πάθη, τα οποία διώχνουν από την καρδιά την αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους, την χαρά και την ειρήνη και την κάνουν πνευματικά νεκρή.
Το Σώμα και το Αίμα του Χριστού είναι για την ψυχή μας η ζωηφόρος τροφή, η οποία τη ζωογονεί, της δίνει αγάπη, χαρά και ειρήνη και την κάνει ικανή για τη μακάρια αιώνια ζωή στη Βασιλεία των Ουρανών μαζί με τον Θεό. Χωρίς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού θα ήσουν ένα φθαρτό πλάσμα, πύον και τροφή για τα σκουλίκια, παραδιδόμενος εξ ολοκλήρου στα πάθη σου. Πάντα δυστυχισμένος, χωρίς χαρά και ψυχική γαλήνη. Χωρίς μακαριότητα, γιατί η μακαριότητα για μας είναι ο Θεός. Και χωρίς Αυτόν, μόνο αιώνιο βάσανο και ατέλειωτος τρόμος. Αυτό το σώμα σου, το οποίο τρέφεται τώρα με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, κάποτε θα γίνει άφθαρτο και θα γνωρίσει τι πραγματικά σημαίνει η ειρήνη του Θεού.
Άνθρωπε! Βλέπω τις δικές σου αισθήσεις προσκολλημένες στα γήινα, βλέπω την σάρκα σου. Θυμάμαι την ημέρα που ήλθες στον κόσμο, τα πρώτα χρόνια της δικής σου ζωής, και τα επόμενα μέχρι και σήμερα. Μετά φέρνω στον νου μου την ημέρα εκείνη, όταν αφήσεις τον κόσμο αυτό, και μετά σε περιμένει αιωνιότητα, για την οποία είσαι προορισμένος από τη δημιουργία του κόσμου. Και δεν ξέρω τι να κάνω· να κλάψω τη δική σου τιποτένια μηδαμινότητα ή να θαυμάσω την παντοδυναμία και την ευσπλαχνία του Δημιουργού. Αυτός σου χάρισε την ζωή και κάποτε το θνητό σου σώμα θα το ενδύσει αθανασία. Ο θαυμασμός μου γίνεται μεγαλύτερος όταν βλέπω πως σε σένα, που είσαι σάρκα και αίμα, ο Κύριος και Θεός, ο Βασιλιάς των αιώνων, δίνει να τρως το δικό του Σώμα και να πίνεις το Αίμα του. Και αυτό γιατί ο Χριστός «εν ταις ημέραις της σαρκός αυτού» (Εβρ. 5:7) έγινε κοινωνός της δικής μας σάρκας, για να κάνει εσένα να ζεις αιωνίως.

Από το περιοδικό «Όσιος Φιλόθεος της Πάρου» 10, Ιαν. – Απρ. 2004, Εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη, άρθρο «Αγίου Ιωάννου Κρονστάνδης, 1829-1908, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ», σελ. 153 (αποσπάσματα).

Πνευματικές διδαχές του Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης Άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης

Όπως ο Τριαδικός Θεός είναι μια ύπαρξη, έτσι πρέπει να είμαστε κι εμείς ενωμένοι σαν ένας άνθρωπος, ένας νους, μια θέληση, μια καρδιά, μια καλοσύνη, χωρίς την παραμικρή κοινωνία με το κακό.
Εκείνος που αγαπά τον Θεό και ενώνεται μαζί Του, κατά φυσική συνέπεια αγαπά και τον πλησίον και ενώνεται μαζί του. Γιατί ο πλησίον είναι εικόνα του Θεού.
Περισσότερο απ’ όλα να μαθαίνετε τη γλώσσα της αγάπης, την πιο ζωντανή, την πιο εκφραστική γλώσσα. Χωρίς αυτήν, η γνώση ξένων γλωσσών δεν παρέχει καμιάν ουσιαστική ωφέλεια.
Η σπατάλη είναι κλοπή της περιουσίας των φτωχών γιατί το πλεόνασμά μας ανήκει σ’ αυτούς… Πρέπει να ευεργετούμε και να βοηθούμε ακατάπαυστα τους συνανθρώπους μας, πρέπει να τους ευεργετούμε όλους, χωρίς να ξεχωρίζουμε πρόσωπα ή καταστάσεις… Τίποτα δεν δίνουμε από τα δικά μας, γιατί όλα προέρχονται από τον Θεό.
Αγάπα κάθε άνθρωπο, αδιαφορώντας για την αμαρτία του. Εκείνο που θα βλέπεις σε κάθε άνθρωπο είναι η εικόνα του Θεού.
Η αγάπη αναπαύει την καρδιά, την ανακουφίζει, τη ζωογονεί. Το μίσος, απεναντίας, την ταλαιπωρεί, τη βασανίζει, την ταράζει. Όποιος, λοιπόν, μισεί, είναι ο πιο ανόητος ανάμεσα στους ανοήτους, καθώς γίνεται τύραννος του ίδιου του εαυτού του…
Μισείς τον εχθρό σου; Να ξέρεις ότι είσαι τρελός. Γιατί; Επειδή, όσο κι αν σε πολεμάει ο εχθρός σου εξωτερικά, εσύ πολεμάς περισσότερο τον εαυτό σου εσωτερικά. Και αυτό δεν είναι ο πιο σκληρός διωγμός, το να βασανίζεις τον εαυτό σου με το μίσος προς τον εχθρό σου;…
Ό,τι ειπώθηκε για το μίσος, αφορά και τα άλλα πάθη. Ο ίδιος ο Κύριος όρισε να τιμωρούμαστε μέσα σ’ αυτά και απ’ αυτά. Κάθε πάθος είναι κι ένας βασανιστής, ένας δήμιος. Ο άνθρωπος που κάνει κάποιο κακό, τιμωρείται με το ίδιο το κακό που κάνει, με το ίδιο το πάθος στο οποίο είναι δούλος.
Σε μια προσευχητική καταγραφή του στο ημερολόγιό του ο άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης λέει στον Θεό: «Σε ασπάζομαι, Πατέρα και Δημιουργέ! Χαϊδεύομαι από την αγάπη Σου. Σε κάθε καρπό της γης, σε κάθε ρόγα σταφυλιού, σε κάθε σπόρο σιταριού, σε κάθε ψίχουλο ψωμιού διακρίνω την αγάπη Σου… Ενώ μας χαρίζεις τόσα δώρα εδώ στη γη, μας ετοίμασες κι έναν θησαυρό γλυκύτητας στον ουρανό, μιαν άρρητη ευφροσύνη, που πηγάζει από την απέραντη αγαθότητα και ωραιότητά Σου. Αυτές ευφραίνουν όλες τι χορείες και τις συνάξεις των αγίων αγγέλων».
Ο άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης μοίραζε τόσα από τα πενιχρά του έσοδα, που για το σπίτι δεν έμεναν ούτε τα απαραίτητα χρήματα. Γι’ αυτό, όταν έγινε καθηγητής στο Γυμνάσιο, ο ταμίας δεν έδινε τον μισθό του στον ίδιο, αλλά στην πρεσβυτέρα.
Αλλά ο άγιος δεν περιόριζε την υλική του βοήθεια προς τους φτωχούς σε χρηματικές μόνο προσφορές. Συχνά τους αγόραζε ο ίδιος ό,τι είχαν ανάγκη. Και στους αρρώστους, που δεν είχαν κανέναν να τους φροντίσει, έφερνε γιατρούς και αγόραζε φάρμακα.


Από το βιβλίο: Πνευματική Ανθολογία από τους βίους και τους λόγους των Αγίων της Ρωσίας. Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός Αττικής 2018, σελ. 13, 16, 24, 32, 13, 16.

Άγιος Ιάκωβος της Ευβοίας, ένας πατέρας γεμάτος αγάπη, ένας εραστής της ησυχίας και της προσευχής



Εισόδια της Θεοτόκου_Entrance of the Theotokos_Боянская церковь_2591Η Είσοδος του Οσίου Πατρός ημών Ιακώβου της Ευβοίας, εραστού της ησυχίας και της προσευχής στα Άγια των Αγίων, στην Βασιλεία των Ουρανών στις 21 Νοεμβρίου
Εορτάζει στις 22 Νοεμβρίου
«Μετά την κοίμηση του π. Ιακώβου ο άγιος Πορφύριος είπε: – Αυτός (=ο π. Ιάκωβος) είχε μέγα προορατικό χάρισμα, το οποίο έκρυβε επιμελώς γα να μη δοξάζεται. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγίους του αιώνα μας».
Και στον π.Νεόφυτο Μόρφου ο άγιος Πορφύριος είπε: «Να πας στον πιο ευγενικό άνθρωπο που έχει η καλογερική σήμερα της Ελλάδος. Να πας στον πιο ταπεινό, να πας στον Γέροντα Ιάκωβο στην Εύβοια».
Αλλά το μεγαλύτερό του χάρισμα ήταν αυτό της πνευματικής πατρότητας.
Άγιος Ιάκωβος της Ευβοίας, εραστής της ησυχίας και της προσευχής
«Δεύτε προς με πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι, καγώ αναπαύσω υμάς. μάθετε απ᾿ εμού, ότι πράός ειμι και ταπεινός τη καρδία, και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών·»(Ματθαίος 11:28-29).
Άγιος Γέροντας Ιάκωβος της Εύβοιας_St. elder Iakovos of Evia_Старец Иаков (Тсаликис) Эвбейский -πολυχρονιας7Όταν νύχτωνε και οι πατέρες ησύχαζαν στα κελιά τους, ο Γέροντας Ιάκωβος άνοιγε το πίσω πορτάκι της Μονής και μέσα στη νύχτα ξεκινούσε για το ασκητήριο-σπηλιά του Οσίου Δαβίδ.
Έλεγε ο Γέροντας: «Τότε, παιδί μου, δεν υπήρχε δρόμος, ένα στενό μονοπάτι ήτο, και εμείς, μακριά από τον κόσμο, δεν είχαμε τον τρόπο μας να κινηθούμε τη νύχτα. Ούτε ένα φανάρι δεν είχαμε. Τόσο πόθο όμως είχα να πηγαίνω τα βράδια στο ασκητήριο του αγίου μας, και ας είμαι εκ φύσεως δειλός, που τολμούσα να πάω. Καθ’ οδόν όμως, αφού δεν έβλεπα, έπεφτα μέσα σε αυλάκια και χαράδρες και έτσι ήτο αδύνατο να φτάσω. Τότε παρακάλεσα: «Θεέ μου, φώτισέ μου τον δρόμο να φτάσω στο ασκητήριο.» Και ο καλός Θεός άκουσε το αίτημά μου. Από τα πολλά άστρα του ουρανού, μου έδωσε κι εμένα ένα. Αυτό πήγαινε μπροστά και μού ‘φεγγε τον δρόμο. Εγώ, από πίσω του. Έτσι έφτανα στο ασκητήριο. Εκεί, «ελθών ο αστήρ, έστη επάνω του σπηλαίο»• έκανα την προσευχή μου και μετά πάλιν μπροστά ο αστέρας μου φέγγει μέχρι την πόρτα της μονής. Οι πατέρες εκάθευδον και τίποτα δεν καταλάβαιναν από όλα αυτά.»
«Απόψε παιδί μου», αποκάλυψε κάποτε σ’ ένα μοναχό, «συλλειτουργούσα με αγίους και αγγέλους σε θυσιαστήρια που δεν περιγράφονται.
Σαν πεθάνω, να πεις πως κάποιος γέροντας συλλειτουργούσε κάθε νύχτα και ζούσε με την Αγία Τριάδα.»
«πατείν επάνω όφεων και σκορπίων»
Πολλά είναι τα θαύματα του Αγίου Δαυίδ παιδιά μου. Ποτέ δεν είχα βάλει στο νου μου ότι υπάρχουν φίδια και σκορπιοί μέσα στις πέτρες. Ξαφνικά παρουσιάζονται το μεσονύκτιο εκατομμύρια σκορπιοί και γέμισε το ασκητήριο. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση και λέγω: «Χρόνια που έρχομαι εδώ στο ασκητήριο και δεν έχω ξαναδεί σκορπιούς, ούτε και είχα βάλει στη διάνοιά μου ότι εδώ μέσα κάτω από καμία πέτρα μπορούσε να ήταν σκορπιός και να με τσιμπήσει».
Έκανα την προσευχή μου στο Θεό και στον Άγιό μου και ξαφνικά βλέπω, όταν σηκώνω τις πέτρες, εκατομμύρια σκορπιούς από κάτω, ο ένας πάνω από τον άλλο. Τόσοι πολλοί ήταν που γέμισε το ασκητήριο και κρέμονταν και από την οροφή και πέφτανε πάνω στο κεφάλι μου και κάτω.
Τότε τους λέγω, κάνοντας κύκλο με μια πέτρα:
– Από εκεί μέχρι εδώ, όχι παραπέρα, δεν θα ‘ρθείτε να με ταράξετε. Ο Χριστός μου, είπε ότι θα μας δώσει τη δύναμη «του πατείν επάνω όφεων και σκορπίων» και δεν θα μας τσιμπήσουν, ούτε θα μας βλάψει κανείς. Εγώ έτσι πιστεύω, δεν μπορείτε να με τσιμπήσετε. Ο Χριστός μου και ο Όσιος Δαυίδ εκεί θα σας μουδιάσει, να μη μου κάνετε κανένα κακό.
Γέροντας Ιάκωβος της Εύβοιας_ St. elder Iakovos of Evia_Старец Иаков (Тсаликис) Эвбейский -DSC_9184ee1c960335a116795e4fed3a3ff3a250Συνέχισα την προσευχή μου γονατιστός και άκουγα το θόρυβο που έκαναν οι σκορπιοί, βγαίνοντας μέσα από τις πέτρες. Διάβαζα και κοίταζα γύρω μου και απορούσα και έλεγα: Τόσα χρόνια έρχομαι, δεν σκέφτηκα ότι υπάρχουν σκορπιοί στο ασκητήριο. Έρχονταν προς το μέρος μου, αλλά δεν τολμούσαν να περάσουν από το σημείο που χάραξα και έκανα τον σταυρό μου. Μέχρι εκεί σταματούσαν και συνέχισα την προσευχή μου, παρακαλώντας τον Θεό και τον Άγιο να φύγουν από εκεί και να εξοντωθούν.
Ω του θαύματος! Γυρίζω και βλέπω δεν υπάρχει σκορπιός, ούτε τίποτα. Τελείωσα την προσευχή μου, έκανα την δέησή μου στο Θεό τη νύχτα και ο Θεός ακούει μέσα σε εκείνη την ερημιά την προσευχή.
Στη συνέχεια ξεκίνησα για το Μοναστήρι. Στο δρόμο συνάντησα μερικούς χωρικούς, που θέριζαν τα σπαρτά στα χωράφιά τους, τη νύχτα με τη δροσιά και έδεναν δέματα.
– Από που έρχεσαι, πάτερ Ιάκωβε, τέτοια ώρα; με ρώτησαν.
Εγώ ντρεπόμουνα να πω, ότι ήμουν στο ασκητήριο, για να μη σκανδαλίσω τους ανθρώπους, ούτε ήθελα να το ξέρουν. Ήξεραν ότι είχα τα χωριά και εφημέρευα.
– Είχα λίγη δουλειά, είπα, στην εκκλησία και πήγα στο χωριουδάκι εδώ κάτω.
– Πότε πήγες; Από το βράδυ, μήπως πήγες στο ασκηταριό, με ρώτησαν.
– Όχι, τους είπα, πήγα να ανάψω τα καντηλάκια στην εκκλησία, είχα και μία πνευματική δουλειά, με συγχωρείτε, και πήγα στο χωριό κάτω.
Τέλος πάντων, κατάλαβαν αυτοί, αλλά δεν είπαν τίποτα. Έφθασα στο Μοναστήρι και λειτούργησα. Μετά σκέφθηκα που είχα διαβάσει στους βίους των Αγίων, ότι σε ένα ασκητήριο παρουσιάστηκαν σκορπιοί σε έναν γέροντα στην σπηλιά που έμενε. Οι δαίμονες έγιναν σκορπιοί και φίδια και θηρία, για να φοβερίσουν τον ασκητή, τον Άγιο Γέροντα, για να φύγει από το σπήλαιο.
Και σε μένα το ίδιο έγινε εκείνο το βράδυ, οι δαίμονες είχαν γίνει σκορπιοί για να με φοβίσουν.
***
Εμφανίστηκε ολοζώντανος σε ασθενή στην Κύπρο
…Είναι ένα γράμμα που έστειλε κάποιος Χριστιανός από την Κύπρο. Το οποίο συνόδευε ένα άλλο γράμμα του Αγίου Μόρφου.
 Ανδρέας Βοσκού, λέγεται αυτός. Αστυνομικός. Είχε βγάλει ένα σπυρί εδώ στο μέτωπο, το οποίο όμως είχε μολυνθεί και είχε πρηστεί όλη η περιοχή του, με αποτέλεσμα το αριστερό μάτι του να είχε κλείσει και να μην βλέπει. Είχε ακούσει για τον Άγιο γέροντα Ιάκωβο. Είχε διαβάσει τα βιβλία του. Και τον παρακάλεσε με όλη του την καρδιά. Μετά την κοίμηση του Αγίου γέροντος Ιακώβου, το 1999.
Ιάκωβος Εύβοιας_St.Iakovos of Evia_Св Иаков Тсаликис Эвбейский -233321-023it-6 «Πάτερ Ιάκωβε, πάρε την Αγία Κάρα του οσίου Δαυίδ κι έλα σε παρακαλώ να με σταυρώσεις.». Κι όπως το βράδυ ξάπλωσε, δεν είχε αποκοιμηθεί, βλέπει δίπλα στο κρεβάτι του ολοζώντανο τον γέροντα Ιάκωβο και με έναν Σταυρό, τον σταύρωνε στο μέτωπο. Καθώς πήγε όμως να τον σταυρώσει, βλέπει τον διάβολο δίπλα και φωνάζει: «Μην τον αγγίζεις. Είναι δικός μας αυτός. Είναι δικός μας.».
Ο Άγιος γέροντας Ιάκωβος αντέταξε: «Δεν είναι δικός σας». «Είναι δικός μας.» επανέλαβε ο διάβολος, «Γι’ αυτές και γι’ αυτές τις αμαρτίες.» Και άρχισε να απαριθμεί τις αμαρτίες του ανθρώπου. Ο άγιος Ιάκωβος του απάντησε: «Δεν είναι δικός σου. Αυτά που λες τα εξομολογήθηκε και έχουν συγχωρεθεί.» «Όχι, έχει κι άλλες αμαρτίες που δεν τις εξομολογήθηκε.» «Αυτά, έχουν συγχωρεθεί με καλές πράξεις και αγαθοεργίες που έχει κάνει.» Κι ο σατανάς του ξανάλεγε: «Μην τον αγγίζεις. Είναι δικός μας αυτός.». Τότε ο άγιος βάζει τη παλάμη του στην πλάτη του και την πίεζε και του λέγει: «Ανδρέα, πες στους δαίμονες ότι είσαι σωσμένος.» Δοκίμασε να το πει αλλά εκείνος είχε πάρει τέτοια τρομάρα και φοβία που δεν μπορούσε να ανοίξει το στόμα του.
 Τον πίεζε στην πλάτη ο γέροντας: «Ανδρέα. Πες στους δαίμονες ότι εί-μαι σω-σμέ-νος.». Εκείνος ίσα-ίσα πήγε να πει, δεν τα κατάφερε. Τρίτη φορά, τον πιέζει με πολύ δύναμη ο γέροντας Ιάκωβος στην πλάτη και του λέει: «Πες τους, είμαι σωσμένος.» Από την πίεση αυτή που αισθάνθηκε, κατάφερε να προφέρει τη φράση «Είμαι σωσμένος.» Με το άκουσμα αυτής της φράσεως, ο δαίμονας εξαφανίστηκε.
 Αποκοιμήθηκε. Το πρωί σηκώθηκε. Πάει στο μπάνιο και κοιτάζει το μέτωπό του, είχε ανοίξει και έτρεχε απ’ το σπυρί αυτό πύον, μεγέθους ενός τσιγάρου, όπως είπε. Πάει στη γυναίκα του που ήταν στην κουζίνα και της λέγει τι έγινε. Κοιτάζει η γυναίκα του. Κάνει τον σταυρό της. Και της αφηγήθηκε ότι είχε συμβεί. «Παρακάλεσα τον άγιο, ασπάσθηκα τις φωτογραφίες του και μου παρουσιάσθηκε». Και της αναφέρει ότι ένοιωθε την παλάμη του στην ράχη του. Κοιτάζει η γυναίκα πίσω στην πλάτη του και βάζει μια κραυγή: «Παναγία μου» και βαζει το δακτυλο της. Την ρωτάει, τι έγινε και του λέγει: «φαίνεται αποτυπωμένη η παλάμη του χεριού του γέροντος Ιακώβου στην πλάτη σου». Ήταν ανάγλυφη κι η οποία παρέμεινε επί τρεις ημέρες.
***
Θαυμαστή διάσωση αεροπλάνου στον Ατλαντικό ωκεανό από τον Άγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη
Ιάκωβος της Εύβοιας_ St. elder Iakovos of Evia_Старец Иаков (Тсаликис) Эвбейский -_85f6bcf185a24dab70c2cae67716a6b1“Πριν αρχίσουμε να διασχίζουμε τον ατλαντικό ωκεανό πέσαμε σε καταιγίδα.
Κεραυνός χτύπησε το τζάμι του πιλοτηρίου και το ράγισε.
Χτύπησε αμέσως το σήμα “προσδεθείτε” και έγινε συμπίεση. Δηλαδή πέφταμε, χάναμε ύψος και φτάσαμε γύρω στα 18000 πόδια. Πολύ χαμηλά για την πτήση μας.
Το πλήρωμα έβαζε χαρτόνια στο τζάμι, για να κρατά αντίσταση για να μην φύγει τελείως το τζάμι.
Όταν άναψε “προσδεθείτε”, έκανα την προσευχή μου και επικαλέστηκα τον πατήρ Ιάκωβο και τον Όσιο Δαυίδ…
Είχα τις εικονίτσες τους πάντα μαζί μου και τις κράταγα στα χέρια μου εκείνες τις δύσκολες στιγμές και τους παρακαλούσα πολύ έντονα.
Ήταν το μόνο που μπορούσα να κάνω. Καθόμουν στην τρίτη σειρά στην business class στο παράθυρο στην αριστερή μεριά του αεροπλάνου.
Και βλέπω ξαφνικά μέσα από τα σύννεφα να βγαίνει πετώντας ο πατήρ Ιάκωβος!!!
Τα ράσα του είχαν φουσκώσει από τον αέρα σαν ομπρέλα και είχε το δεξί του χέρι ψηλά με ανοιχτή παλάμη ερχόμενος προς το αεροπλάνο…
Τις στιγμές της πτώσεως έβαλε το χέρι του στην κοιλιά του αεροπλάνου και το κράτησε στη χούφτα του μέχρι που το σταθεροποίησε. Αφού το σταθεροποίησε στην πορεία του, χάθηκε μέσα στα σύννεφα από την ίδια μεριά πού ήρθε….
Ήταν κάτι το συγκλονιστικό!!!
Μοναδική εμπειρία και χαρά που βλέπεις το πόσο ζωντανή είναι η πίστη σου και πόσο κοντά μας είναι οι Άγιοι μας! Πόσο ζωντανοί είναι! Δοξάζω τον Θεό αν και δεν είχα την ευτυχία να τον γνωρίσω και τον είδα τόσο θαυμαστά αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές της πτώσεως.
Χανόμασταν γύρω στους διακόσιους πενήντα ανθρώπους. Ήμασταν στο έλεος του Θεού. Ο Γέροντας έκανε το θαύμα του…”
Δημήτριος Δραγάτσικας, κάτοικος ΗΠΑ.
Για την μεταφορά από το Ημερολόγιο της Ι. Μ. Εδέσσης, (2016 ~ Αφιερωμένο στον Μακαριστό Άγιο Γέροντα Ιάκωβο Τσαλίκη…) Βασίλειος Γ. (εκ των “συν αυτώ”…)
https://amfoterodexios.blogspot.gr/2017/02/superman-250-18000.html
***
Ιάκωβος της Εύβοιας_ St. elder Iakovos of Evia_Старец Иаков (Тсаликис) Эвбейский -_102484756457064_340268_45Πάντοτε λέω δόξα σοι ο Θέος, είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον, όπως κι ο Ιώβ. Άγιος Ιάκωβος της Ευβοίας (Τσαλίκης)
https://iconandlight.wordpress.com/2018/05/07/23387/
Να πας στον πιο ευγενικό άνθρωπο, στον πιο ταπεινό, να πας στον Γέροντα Ιάκωβο. Μητροπολίτου Μόρφου Νεόφυτου
https://iconandlight.wordpress.com/2016/03/11/%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%80/
Ο συλλειτουργός των Αγγέλων, ο άγιος με τους χερουβικούς οφθαλμούς, Άγιος Ιάκωβος της Ευβοίας
https://iconandlight.wordpress.com/2018/11/27/25985/
Άγιος Γέροντας Ιάκωβος της Ευβοίας «Ήθελα να πάω στους Αγίους Τόπους, να εύρω μία σπηλιά…»
https://iconandlight.wordpress.com/2016/11/21/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CF%89%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%AE/
Ο Άγιος Γέροντας Ιάκωβος της Ευβοίας ένας ήλιος αγάπης, ένα ζωντανό ”ευαγγέλιο” του Χριστού
https://iconandlight.wordpress.com/2017/11/21/%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CF%89%CE%B2%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%85%CE%B2%CE%BF%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%AD/
Πίστη στον Θεό και προσευχή… να βάζη ο Θεός το χέρι Του και στην Εκκλησία μας και στο κράτος και στον κόσμο, διότι οι μέρες είναι πολύ πονηρές και πολύ δύσκολα χρόνια. Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης της Ευβοίας
https://iconandlight.wordpress.com/2019/03/20/27466/
Οι Άγιοι Ιάκωβος της Ευβοίας και Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ – περί Νηστείας
https://iconandlight.wordpress.com/2018/02/21/21766/
Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης, ”η μητέρα μου μου έμαθε να προσεύχομαι, να κάνω μετάνοιες και νηστείες”.
https://iconandlight.wordpress.com/2017/11/29/20175/
«Εγώ διετάχθην από τον Θεό να σε θεραπεύσω, ήταν σήμερον να φύγεις αλλά εγώ σε άφησα για την αύριο.» Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος ο Ομολογητής
https://iconandlight.wordpress.com/2017/05/26/%CE%B5%CE%B3%CF%8E-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%AC%CF%87%CE%B8%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B8%CE%B5%CF%8C-%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CE%B5-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B5/
Απολυτίκιον Αγίου Ιακώβου Τσαλίκη. Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.
Λιβισίου τον γόνον, και Ευβοίας το καύχημα, εν εσχάτοις χρόνοις φανέντα, μοναστών φίλον γνήσιον, Ιάκωβον τιμήσωμεν πιστοί, τον νέον ησυχίας εραστήν, τον παρέχοντα ιάσεις παντοδαπάς, τοις ευλαβώς κραυγάζουσι• Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, Δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, Δόξα τον εν εσχάτοις χρόνοις και καιροίς σε αγιάσαντι.
Της εορτής. Ήχος δ΄.
Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις. Εν ναώ του Θεού τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν· Χαίρε, της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.
Μεγαλυνάριον
Χαίροις Λιβισίου θείος βλαστός, χαίροις της Ευβοίας θεοδώρητος θησαυρός, χαίροις μοναζόντων επίσκεψις και σκέπη, πατέρων μέγα κλέος, θείε Ιάκωβε.
Ήχος πλ. α΄. Χαίροις, ασκητικών.
Χαίροις, καθαροτάτω νοΐ, συλλειτουργών ταις παμφαέσι δυνάμεσι, και νέμων της αφθαρσίας, το ειρηνόδωρον φώς, και του αναστάντος, τα χαρίσματα. Διό εις τα άγια, των αγίων εισέδυσας, εν ευφροσύνη, θεωρών τα απόρρητα, και τοις καλλεσι, Χερουβείμ ευφραινόμενος. Όθεν κλυτέ Ιάκωβε, Δαβίδ ομοδίαιτον, και εραστόν Ιωάννην, ακαταλήκτως εξέπληττες, του Λόγου μεθέξει, προσλαβών την εξουσίαν, απάσης κτίσεως.
Δόξα. Ήχος πλ. δ΄.
Εορτάσωμεν αγαλλόμενοι, τα εισόδια του φωταυγούς Ιακώβου, του αγγέλου της Ευβοίας, και θεοδωρήτου ημών αντιλήπτορος. Και γαρ σήμερον, η απείρανδρος Δέσποινα, τούτον ως ηγαπημένον συνεισήγαγεν, εις παστάδα αιώνιον. Διό βοήσωμεν· Χαίροις, όσιε, της Τριάδος κατάλυμα, ο προστάσσων τους αγίους εν χρηστότητι. Χαίροις, ο κτησάμενος εν οδύνη της κενώσεως, των αποκρύφων την γνώσιν, και επιστάμενος των χρόνων την έκβασιν. Ευλόγησον ημάς, παναοίδιμε, δεόμεθα.
Ιδιόμελον. Ήχος πλ. β΄.
Εν νηπτική ησυχία και καθαρότητι, ενώπιον του θείου θρόνου γονυπετών, πτέρυγας εκτήσω αγγελικάς. Χαίρων τοίνυν μετά χαιρόντων, και κλαίων μετά κλαιόντων, κήπος γέγονας αρωμάτων θεουργικών, ευωδίαν εκχέων, τοις εγγύς και τοις μακράν. Όθεν, Ιάκωβε πανάριστε, διανύων τας αποστάσεις θαυμαστώς, υπερέβης εν Πνεύματι, και χρόνον και χώρον. Διό εν ημέρα των Εισοδίων, εισώδευσας εις τας ερατεινάς σου μονάς, δωρούμενος ημίν το μέγα έλεος.
Το θαύμα του οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία και η ομολογία του αγίου Φιλουμένου του Κυπρίου – Ο ίδιος ο κ.Ανδρέας Βοσκού διηγείται το θαύμα από το 16′

Γέρ. Δανιήλ Κατουνακιώτης (1846- 8/9/1929): Ο χαρισματικός καθοδηγητής


10 Σεπτεμβρίου 2019
Συγχρόνως οι μοναστικές πραγματείες του -μία από τις όποιες μάλιστα γράφτηκε μετά από παράκληση του άγιου Νεκταρίου για την γυναικεία μοναστική αδελφότητα της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδος Αιγίνης- απόσταγμα της πολύχρονης ασκητικής εμπειρίας του και της μεγάλης του αγάπης προς τα φιλοκαλικά κείμενα, παρουσιάζουν τον Μοναχισμό ως γνήσιο αποστολικό βίο και ευσύνοπτα εκθέτουν τα βασικά γνωρίσματα, τις βασικές αρχές της μοναστικής βιοτής. Όταν τις διεξέρχεται κανείς, σκέπτεται ότι θα μπορούσαν και σήμερα πού ο μοναχισμός, ιδιαίτερα ο γυναικείος, γνωρίζει ελπιδοφόρα άνθηση, εκδιδόμενες σε εύχρηστα τεύχη, να βοηθήσουν στην οργάνωση της ζωής και στην πνευματική προκοπή παλαιών και νέων αδελφοτήτων.
Ήδη ενώ ζούσε ακόμη στην λιτή καλύβη του, είχε επιβληθεί στην συνείδηση των Αγιορειτών Πατέρων ως κανών και γνώμων Όρθοδοξίας, ως ο εκφραστής της αυτοσυνειδησίας του Αγίου Όρους, ο υπέρμαχος της ορθοδόξου πίστεως και ζωής, την γνώμη του οποίου, ως εγγύηση Ορθοδοξίας, ζητούσαν από τον κόσμο με ερωτήματα και επιστολές ορθόδοξοι πιστοί.
Ο Γέροντας Δανιήλ ο Κατουνακιώτης κοσμήθηκε από τον Θεό πλούσια με τα χαρίσματα του διδασκάλου της πνευματικής ζωής και της διακρίσεως των πνευμάτων, της διακρίσεως ανάμεσα στην αλήθεια και στην πλάνη• ήταν κατ’ εξοχήν διακριτικός Γέροντας. Είναι χαρακτηριστικό ότι καταξιωμένοι Γέροντες και πνευματικοί, όπως ο Γέροντας Φιλόθεος Ζερβάκος, του ζητούσαν συμβουλές και κατευθύνσεις για την άσκηση του έργου του πνευματικού, όπως φαίνεται από επιστολές του Γέροντα Φιλόθεου, πού σώζονται στο αρχείο του ησυχαστηρίου, όπως και από επιστολή του Γέροντα Δανιήλ προς τον Φιλόθεο Ζερβάκο πού στάλθηκε τον Ιανουάριο του 1913.
Επικοινωνία με τον Γέροντα Δανιήλ είχε επίσης και ο γνωστός Γέροντας της Πάτμου, Αμφιλόχιος Μακρής. Σώζεται επιστολή του Γέροντα Δανιήλ προς τον Γέροντα Αμφιλόχιο με προσφωνηματική επιγραφή «Τω εριτίμω φίλω Αμφιλόχιω Μοναχώ τώ έν τη κατά Πάτμον Ιερά Μονή του όσιου Χριστοδούλου ησυχάζοντι». Ο Γέροντας Αμφιλόχιος είχε γνωρίσει μάλιστα προσωπικά τον Γέροντα Δανιήλ, όπως γράφει η τελευταία εκτενής και συγκροτημένη βιογραφία του: «Περιήλθεν όλα τα μοναστήρια και τάς σκήτας, εγνώρισεν άγιους άνδρας, όπως τον Γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτην και άλλους, έκ των οποίων τα μέγιστα ωφελήθη».
Τα ελάχιστα αυτά και πενιχρά λόγια για τον μεγάλο αγιορείτη Γέροντα Δανιήλ Κατουνακιώτη υπομνηματίζουν και συμπληρώνουν κατάλληλα μερικές από τις πολλές μαρτυρίες προσώπων πού τον γνώρισαν και τον έζησαν. Ο μεγάλος Σκιαθίτης πεζογράφος Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο άλλος μετά τον Παπαδιαμάντη άγιος των νεοελληνικών γραμμάτων, ήταν το πνευματικό τέκνο του Γέροντος Δανιήλ, από το πρόσωπο και τις διδαχές του όποιου τόσο πολύ εντυπωσιάσθηκε, ώστε εκάρη μοναχός και έλαβε το όνομα Ανδρόνικος στον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών Σκιάθου στις 16 Σεπτεμβρίου του 1929. Νωρίτερα έγινε μοναχή η γυναίκα του Βασιλική με το μοναχικό όνομα Αθανασία, η οποία μόνασε στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κεχροβούνι της Τήνου, όπου ηγουμένευε η ονομαστή για την οσιότητά της Γερόντισσα Θεοδοσία, πνευματικό και αυτή τέκνο του Γέροντα Δανιήλ.
Σώζεται λόγος του Γέροντα Δανιήλ «Εις την κατάθεσιν των τιμίων λειψάνων της αειμνήστου Αθανασίας Μοναχής», πού αναγνώσθηκε στην Ιερά Μονή του Κεχροβουνίου της Τήνου, από τον όποιον προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον πνευματικό δεσμό πού συνέδεε τον Γέροντα Δανιήλ με αμφότερα τα μέλη της συζυγίας, αλλά και για τον σπουδαίο ρόλο της Βασιλικής στον σωστό και απλανή πνευματικό προσανατολισμό του Αλεξάνδρου. Ήταν λοιπόν αποφασιστική για τον μεγάλο Σκιαθίτη λογοτέχνη Αλέξανδρο Μωραϊτίδη και την γυναίκα του η επικοινωνία τους με τον Γέροντα Δανιήλ, ώστε να ζήσουν κατόπιν στον κόσμο όχι απλώς ως κοσμοκαλόγεροι, αλλά να γίνουν πράγματι μοναχοί και να αξιωθούν να φορέσουν το αγγελικό σχήμα ως Ανδρόνικος και Αθανασία. Συνέβαλαν μάλιστα και οί δυο πολύ στην ανάπτυξη της επικοινωνίας και στην αμοιβαία εκτίμηση μεταξύ του άγιου Νεκταρίου και του Γέροντα Δανιήλ.
Η σύζυγος μάλιστα του Μωραϊτίδη άνηκε στον κύκλο των γυναικών, οί όποιες βρίσκονταν υπό την καθοδήγηση του άγιου Νεκταρίου κατά την διάρκεια της Σχολαρχίας του στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Υπάρχουν εντυπωσιακές μαρτυρίες του ίδιου του Μωραϊτίδη για την εντύπωση πού του προκάλεσαν η πρώτη του γνωριμία με τον Γέροντα, οί νυκτερινές συζητήσεις στην απλωταριά του κελλιού στα Κατουνάκια, η γενική εκτίμηση και αποδοχή του διακριτικού Γέροντα από τους αγιορείτες. Οι μαρτυρίες αυτές προέρχονται όλες από το γνωστό έργο του Μωραϊτίδη «Με του βοριά τα κύματα».
Ο σοφός και διακριτικός αγιορείτης Γέροντας
Αποκαλυπτικές μαρτυρίες για τον Γέροντα Δανιήλ από τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη
«…επιστρέφοντες εις την Καλύβην των ο μέν γέρων Δανιήλ μετά του Αθανασίου εισερχόμενοι εις το ταπεινόν Εργαστήριον ως ελεγον οί αρχαίοι, κατεγίνοντο εις την ζωγραφικήν, γράφοντες μικρός τινας εικόνας κατά παραγγελίαν. Κατά την έργασίαν αυτήν ήρέσκοντο να γίνεται άνάγνωσις, ίνα μή άργολογώσι. Διά τούτο ο εις έζωγράφιζεν, ο άλλος δε άνεγίνωσκεν από Πατερικού τινός βιβλίου…». Περιγραφή Αλεξάνδρου Μωραϊτίδη. (Στην φωτογραφία ο Αναπεσών, εργο της αδελφότητας των Δανιηλαίων).
Γράφει για την πρώτη τους γνωριμία: «Εκεί πρωτοείδα τον γέρο-Δανιήλ, συστάσεων δεν είχον ανάγκην… ώστε ο Γέρων Δανιήλ μόλις ήκουσε το όνομα μου έδειξεν ειλικρινή χαράν, ωσάν να έβλεπεν αρχαίον τινά μαθητήν του, και δεν ήξευρε, καθώς λέγει ο λόγος, πώς να με περιποιηθή οικειότερον, όσον το δυνατόν. Σμυρναίος, διαβασμένος, ασκητικώτατος, με την οσιακήν του ωχρόλαμπρον αίγλην της μορφής του, με την μιξοπόλιον γενειάδα του, με την υπόξανθον κόμην του και τους γλαυκούς πως οφθαλμούς του•λόγιος και ομιλητικώτατος.
Κοινοβιάσας κατ’ αρχάς εις μεγάλας μονάς, αλλά ολιγοστά έτη προ της γνωριμίας μας αποσυρθείς εις Κατουνάκια προς μείζονα ησυχίαν, έν η όντως παράγεται το γλυκύτατον της ασκήσεως μέλι, ού την ηδύτητα γνωρίζουσι μόνον όσοι το εγεύθησαν… Εκεί κατά πρώτον εξετίμησα την χάριν, την διάκρισιν, αλλά και την ταπείνωσιν του Γέροντος Δανιήλ, όστις, σημειωθείτω, έχει διέλθει όλην την σειρά των γραμμάτων των άγιων Πατέρων, αλλά και την σειράν των συγγραμμάτων των λεγομένων Νηπτικών, ών η ανάγνωσις βαθύτερον τον ελκύει, αρεσκόμενον εις τάς αλληγορίας και τάς λοιπός καλλονάς των λόγων των τοιούτων Πατέρων, π.χ. Ιωάννου της Κλίμακος και Συμεών του Νέου του Θεολόγου. Ο Γέρων Δανιήλ, ως αντελήφθην αμέσως, μελετηρότατος και ομιλητικώτατος, διακριτικώτατος δε εις το άκρον, όπου αν εκοινοβίασεν εν Άθωνι απέκτησε ταχέως την αγάπην και συμπάθειαν των αδελφών, ου η γνώμη επί των πνευματικών ζητημάτων βαρύνει πολύ, πάρα πολύ».
Ο Σκιαθίτης πεζογράφος Αλέξανδρος Μωραϊτίδης υπήρξε πνευματικό τέκνο του Γ. Δανιήλ. Στο έργο του «Με του βοριά τα κύματα» μας δίνει εντυπωσιακές μαρτυρίες γι αυτόν. (Στην φωτογραφία ο Μωραϊτίδης έχοντας λάβει το μοναχικό σχήμα με το όνομα Ανδρόνικος).

Ο χειρουργός που έκανε την επέμβαση ήταν αριστοτέχνης!

stekoukos
Άγιος Λουκάς αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως (1877-1961)
Την 15η Ιανουαρίου 2006 το απόγευμα με έπιασε ένας φοβερός πόνος στο δεξί μου αυτί. Κάποιος γνωστός μου, που ευλαβείται πολύ τον άγιο Λουκά [του Ιατρού αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως], μου είχε δώσει το βιβλίο με τον βίο του Αγίου.
Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να παρακαλέσω τον Άγιο να με βοηθήσει, γιατί στην ψυχή μου πλέον ήταν ένας μεγάλος Άγιος. Αμέσως έβαλα ένα κομμάτι βαμβάκι στο αυτί μου, πάνω σ’ αυτό ακούμπησα μία εικονίτσα του Αγίου, το άλειψα με λάδι από το καντήλι του και έδεσα το κεφάλι μου μ’ ένα μαντήλι.
Με μια κουμπάρα μου πρεσβυτέρα, την κ. Ά., συζητούσαμε αν πρέπει να πάω σε κάποιο εφημερεύον νοσοκομείο. Τελικά δεν πήγα. Αν και δεν πίστευα πως θα κοιμηθώ από τους δυνατούς πόνους, ξάπλωσα και με πήρε ο ύπνος.
Το βράδυ στον ύπνο μου εμφανίστηκε ο άγιος Λουκάς με την αρχιερατική του στολή, κρατώντας ένα ιατρικό εργαλείο που έμοιαζε με μακριά βελόνα. Πλάι του στεκόταν ένας πνευματικός μου αδελφός, ο κ. Α.Π., που μου είχε κάνει δώρο το βιβλίο του αγίου Λουκά.
Ο Άγιος μου είπε:
– Είμαι ο άγιος Λουκάς και ήλθα να σε χειρουργήσω. Μη φοβάσαι δεν θα πονέσεις.
Έπειτα γύρισε στον κ. Α.Π. και του είπε:
– Έλα να δεις πώς θα κάνω την εγχείρηση.
Έβαλε την σύριγγα στο αυτί μου. Ένιωσα να με τρυπάει χωρίς να αισθάνομαι πόνο.
Το πρωί που ξύπνησα δεν πονούσα και είδα ότι το βαμβάκι ήταν πλημμυρισμένο στο πύον. Κατόπιν επισκέφθηκα τον γιατρό ΩΡΛ [ωτορινολαρυγγολόγο] κ. Α.Γ., ο οποίος με εξέτασε. Βρήκε ότι το τύμπανο ήταν τρύπιο και διέγνωσε οξεία μέση ωτίτιδα.
Με ρώτησε χαρακτηριστικά:
– Κυρία μου ποιος σας χειρούργησε; Ο χειρουργός που έκανε την επέμβαση ήταν αριστοτέχνης!
Του απάντησα:
– Γιατρέ, επειδή βλέπω ότι έχετε εικόνα στο ιατρείο σας, σημαίνει ότι είσαστε πιστός. Γι’ αυτό θα σας διηγηθώ τι μου συνέβη.
Του εξήγησα αυτό που μου συνέβη τη νύχτα, του μίλησα για τον άγιο Λουκά και του χάρισα ένα βιβλίο με τον βίο και μία εικονίτσα. Ο γιατρός συμφώνησε. Μου έδωσε αντιβίωση και μου είπε ότι είναι ευτύχημα που έφυγε το πύον, γιατί θα μπορούσα να είχα χάσει την ακοή μου.
Μετά από μία εβδομάδα με εξέτασε πάλι, και μου είπε πως δεν υπάρχει τίποτα.
Μαρτύρια Σ.Π., μέσα από το βιβλίο «Ταχύς εις βοήθειαν…, Τα θαύματα του αγίου Λουκά σήμερα», του Αρχι. Νεκταρίου Αντωνοπούλου (νυν Μητροπολίτη Αργολίδας) των εκδόσεων Ακρίτας.
Κατηγορίες: Θαυμαστές Διηγήσεις | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο χειρουργός που έκανε την επέμβαση ήταν αριστοτέχνης!

Το στέγνωμα της Αγάπης

Ο άνθρωπος από καταβολής κόσμου ένιωσε την ανάγκη να συμπήξει κοινωνίες, να ζήσει μαζί με τους άλλους, αφού είναι κοινωνικό ον, ενώ, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη «όποιος ζει μόνος του είναι ή θεός ή θηρίο».
Ζώντας, λοιπόν, μαζί με τους άλλους αναπτύσσει διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις, σχέσεις ερωτικές και φιλικές, σχέσεις μακροχρόνιες ή βραχύχρονες, σχέσεις επαγγελματικές, εν πάση περιπτώσει επικοινωνεί με τους γύρω του ποικιλοτρόπως.
Η επικοινωνία, βέβαια, αυτή δεν είναι καθόλου εύκολη ούτε ανώδυνη. Περνά κάποτε από συμπληγάδες. Προξενεί τραυματικές εμπειρίες. Αφήνει ανεξίτηλα τα ίχνη της στην ψυχή του ανθρώπου. Τον γεμίζει με κενό και απαισιοδοξία, τη στιγμή που θα έπρεπε να είναι πλήρης από την παρουσία τόσων ανθρώπων γύρω του. Εξάλλου, πολύ σοφά το έθεσε ο Αντώνης Σαμαράκης: «Ποτέ οι στέγες των ανθρώπων δεν ήταν τόσο κοντά και οι ψυχές τους τόσο μακριά».

Γιατί άραγε ο σημερινός άνθρωπος των μεγαλουπόλεων βιώνει την απομόνωση, την περιθωριοποίηση, τη μοναξιά, την αποξένωση;
Γιατί δεν μπορεί να επικοινωνήσει, γιατί νιώθει κυνηγημένος, ανέστιος και πλάνης; Γιατί είναι σαν τον Κάσπαρ Χάουζερ από την Έρημη Χώρα του Έλιοτ; Γιατί ο Κώστας, ο κεντρικός ήρωας και συνάμα αφηγητής στο «Διπλό Βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή διατείνεται ότι είναι «ο ξενότερος απ’ όλους τους ξένους της πολιτείας των ξένων;».
Γιατί, επίσης, νιώθει ανασφαλής και δεν εμπιστεύεται τους γύρω του; Πολύ εύστοχα μας το θέτει ο Μανόλης Αναγνωστάκης «τώρα πια δε μιλούν, δε γελούν, δεν εμπιστεύονται»
Πέρα από τις φοβίες, τις ξενοφοβικές τάσεις, τον ρατσισμό, την ιδιοτέλεια, τη σύγκρουση συμφερόντων, τη ζήλεια, τα συμπλέγματα κατωτερότητας, την κακία, και χιλιάδες άλλες αιτίες που δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν, γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός μας, πιστεύω ότι αυτό που πρωτίστως φταίει γι’ αυτή την κατάσταση είναι ότι οι άνθρωποι ξέχασαν να αγαπούν. Φταίει η έλλειψη της αγάπης, το «στέγνωμα της αγάπης» κατά τον Σεφέρη.
Η ΑΓΑΠΗ, κατά τον Απόστολο Παύλο, στον Ύμνο της Αγάπης στην Α΄ Προς Κορινθίους επιστολή του
«μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται,
ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται κακόν,
ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία
πάντα στέργει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει.
Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει».
Αναμφισβήτητα, η πραγματική αγάπη είναι ταυτόσημη με την πλατιά καρδιά, τη μεγαλοψυχία, την ευγένεια και την αρχοντιά της ψυχής, με τον ετεροκεντρισμό. Συνάμα, έχει παιδιά της την υπομονή, την ανεκτικότητα, την κατανόηση, την ταπεινοφροσύνη, την ανυστεροβουλία, τη σεμνότητα, το μέτρο, την ηρεμία, την ελπίδα για το καλό, τη χαρά για την αλήθεια.

Αυτός που έχει αγάπη για τους ανθρώπους λυπάται για την αδικία που υφίστανται, δεν επιχαίρει, δεν φθονεί …Σκεπάζει τις ελλείψεις τους και δεν τους διαπομπεύει. Ξέρει να συγχωρεί, αλλά και να ζητά συγγνώμη, αν ως άνθρωπος αδύναμος έσφαλε.
Αυτός, επιπλέον, που έχει αγάπη για τους ανθρώπους δεν μεγαλαυχεί και δεν υπεραίρεται, δεν είναι οιηματίας και επηρμένος…δεν τους οικτίρει ούτε τους χλευάζει, δεν τους προπηλακίζει ούτε τους διασύρει…
Επιπρόσθετα, αυτός που έχει αγάπη για τους ανθρώπους τους συμπονεί, τους συντρέχει, βάζει τον εαυτό του στη θέση τους, χαρακτηρίζεται από συναισθηματική νοημοσύνη. Αναμφίβολα, αν κατά τη γνώμη του ο άλλος έσφαλε, δεν ορμά να τον κατασπαράξει, επιχαίροντας, μάλιστα, γιατί ίσως «του’ πιασε το πόδι», κατά το αγοραίως λεγόμενο. Ούτε προσπαθεί μαζί με άλλους να τον στήσει στον τοίχο, αλλά ανέχεται και σέβεται και τη διαφορετική φιλοσοφία, τον διαφορετικό τρόπο του σκέπτεσθαι, την άλλη αγωγή και παιδεία.
Ταυτόχρονα, αυτός που έχει αγάπη για τους ανθρώπους είναι αλτρουιστής, θυσιάζεται για τους άλλους, προσφέρει απλόχερα ό, τι έχει για να τους ανακουφίσει υλικά και ψυχικά.
Αξίζει, πιστεύω, να τονίσω ότι αυτός που έχει αγάπη για τους ανθρώπους πάντα έχει έναν καλό λόγο για όλους. Πάντα εμψυχώνει, χαίρεται με τις επιτυχίες και τις καλές στιγμές των άλλων. Δεν φείδεται επαίνων, όχι ψεύτικων και υποκριτικών, αλλά αληθινών που βγαίνουν μέσα από την ψυχή.
Για να μπορεί, όμως, να χαίρεται πραγματικά και ειλικρινά με τις επιτυχίες ή τα χαρίσματα του άλλου θα πρέπει ο άνθρωπος πέρα από την ανιδιοτελή αγάπη, να χαρακτηρίζεται από αυτοπεποίθηση μεγάλη. Πρέπει να νιώθει τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, που να μη φοβάται να επαινέσει τον άλλο, να προβάλει τον άλλο ή να τον προωθήσει, όχι ασφαλώς με νεποτισμό και ημετεροκρατία.
Επιλογικά, θα ήθελα να αναφέρω ότι για όσους ανθρώπους δεν βρίσκουν έναν καλό λόγο για τους γύρω τους, ή πάντα είναι έτοιμοι να τους επιτιμήσουν, μου έρχεται στο νου η φράση: «εζυγίσθησαν, εμετρήθησαν και ευρέθησαν ελλιπείς». Θέλει πληθωρικότητα, αρχοντιά και αυθυπέρβαση η ψυχή για να δείχνει έμπρακτα την αγάπη, όχι εγωπάθειες, κορδακισμούς, ζηλόφθονα αισθήματα, τσιγκουνιές και άθλιους υπολογισμούς. Ειδαλλιώς, θα συνεχίσουμε το ταξίδι της ζωής με την ψυχή μας στεγνή από αγάπη.
Κατηγορίες: Κοινωνικά θέματα | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Το στέγνωμα της Αγάπης

Γιατί μιλάμε για πατρότητα του Θεού και όχι για μητρότητα; Γιατί στην απεικόνιση του Παντοκράτορα – Χριστού δεν μπορούμε να βάλουμε μια αγία γυναίκα;



Ερώτηση: Γιατί μιλάμε για πατρότητα; Δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μητρότητα;
Μίλα για μητρότητα αν θέλεις, το ίδιο κάνει. Ο Θεός είναι άφυλος, δεν έχει φύλο. Αν βλέπετε κάποιο παραλογισμό στο να αποκαλούμε τον Θεό Πατέρα, επειδή φοβάστε ότι αποδίδουμε αρσενικό φύλο στον Θεό, επιτρέψτε μου να πω ότι το ίδιο παράλογο είναι να λέμε πως ο Θεός είναι φως και να μην λέμε ότι ο Θεός είναι σκοτάδι...

Για τη βιβλική παράδοση η σημαντική της πατρότητας του Θεού δεν αναφέρεται στο φύλο, αλλά στη σχέση γεννήτορα και γεννωμένου. Η βιβλική αυτή σημαντική της σχέσης Πατρός και Υιού αφορά αυτή καθεαυτή την υπόσταση των σχετιζομένων κι όχι κάποια επιμέρους πτυχή της ύπαρξής τους. Δεν περιορίζεται δηλαδή στο βιολογικό γεγονός της γέννησης, αλλά εμπεριέχει ολόκληρο το είναι των σχετιζομένων.
Για τον λόγο αυτό είναι φυσικό οι άνθρωποι να χρησιμοποιήσουν μια λέξη που μέσα από τη δική τους πείρα εκφράζει κατά τρόπο αρχετυπικό μια τέτοια σχέση στη μέγιστη δυνατή ένταση και με όλο το οντολογικό φορτίο της. Την εποχή που γεννήθηκε ο Χριστός και μέσα στην ιουδαϊκή παράδοση, η πιο κατάλληλη αρχετυπική σχέση ήταν αυτή του πατέρα προς τον μονογενή υιό του. Το αρχέτυπο αυτό προϋπήρχε στην παλαιοδιαθηκική παράδοση, δεν εφευρέθηκε ούτε από τον Χριστό ούτε από την Εκκλησία.
Ο Ιησούς Χριστός είναι φορέας μιας μακραίωνης παράδοσης που αναφέρεται στον Γιαχβέ, ο οποίος εμφανίστηκε ως αρσενικού γένους. Σ’ αυτόν τον «αρσενικό» Θεό της παράδοσής τους αναφέρεται ο Χριστός ως πηγή και αιτία της ύπαρξής του και τον αποκαλεί «Πατέρα». Ο Χριστός δεν ενδιαφέρεται να «διορθώσει» την καθεστηκυία γλώσσα, ενδιαφέρεται να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων. Δεν κάνει επανάσταση για την επανάσταση, χρησιμοποιεί τις εικόνες που είναι δεδομένες, με τη σημαντική που έχουν οι λέξεις. Αν ίσως ο Χριστός γεννιόταν και δρούσε σε κάποια άλλη παράδοση που ο Θεός ήταν γένους θηλυκού, τότε μπορεί να τον έλεγε «Μητέρα».
Ερώτηση: Αν ισχύει αυτό, τότε γιατί στην απεικόνιση του Παντοκράτορα δεν μπορούμε να βάλουμε και μια αγία γυναίκα;
Μα γιατί να το κάνουμε; Ξέρεις ποιο είναι το πρόβλημα; Αν το κάνουμε έχουμε φύγει από το πεδίο της θεολογίας και έχουμε πέσει στο επίπεδο της ψυχολογίας ή της κοινωνιολογίας. Είναι συναφές με το περίφημο ερώτημα γιατί δεν μπορούν οι γυναίκες να γίνουν ιέρειες. Ερώτημα – επιτρέψτε μου να πω – ανύπαρκτο για τη δική μας παράδοση, γιατί το ζήτημα για μας δεν έχει να κάνει με την ισότητα ή την ανισότητα των φύλων, αλλά έχει να κάνει με τις εικονολογικές αναφορές που ανταποκρίνονται στην ιστορική πορεία και τη βιωμένη εμπειρία της ανθρωπότητας, και ειδικότερα της Εκκλησίας.
Ο Χριστός υπήρξε άνδρας. Αυτό καθιερώνει ένα θεανδρικό αρχέτυπο που διαπερνά και καθορίζει την εικονολογία της παράδοσής μας. Αν θέλουμε να ανατρέψουμε αυτές τις εικονολογικές αναφορές, μπορούμε να το κάνουμε. Θα είμαστε όμως ιστορικά αυθαίρετοι και θα ταλαιπωρήσουμε εκατομμύρια ανθρώπων προσπαθώντας να καθιερώσουμε έναν δικό μας συμβατικό συμβολισμό, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε τις ψυχολογικές μας ανάγκες ή τις σύγχρονες κοινωνιολογικές μας θεωρίες. Ξαναλέω λοιπόν ότι για μας το ερώτημα είναι ανύπαρκτο. Το πρόβλημα τίθεται όταν το κριτήριό μας είναι ανθρωπολογικό.  
Ερώτηση: Αν δεν υπάρχει πρόβλημα, τότε γιατί επιμένουμε;
Ίσως δεν ήμουν σαφής. Το ερώτημα είναι ανύπαρκτο γιατί δεν προκύπτει μέσα από την θεολογία της παράδοσής μας. Για την θεολογική αυτή παράδοση τα πάντα εξετάζονται σε σχέση με τα έσχατα, τα πάντα είναι εικόνες των εσχάτων. Ο δρόμος, ή μάλλον ο τρόπος που θεολογούμε, είναι εικονολογικός, δεν είναι ψυχολογικός, ούτε κοινωνιολογικός. Μέσα σ’ αυτή την εικονολογία υπάρχει ένας γάμος. Τα έσχατα δεν είναι τίποτα άλλο σ’ αυτή την εικονολογία παρά ο γάμος ενός νυμφίου και μιας νύμφης, του Χριστού και της Εκκλησίας. Επί αιώνες οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν τον γάμο ως σχέση ανάμεσα σ’ έναν άνδρα και σε μια γυναίκα.
Επειδή η σημαντική των όρων, η σημαντική των λέξεων, λειτούργησε ώστε ο Θεός να είναι άνδρας και ο λαός να είναι η γυναίκα, γι’ αυτό κρατήσαμε αυτή την εικόνα. Ο ιερέας, ως εικόνα του Νυμφίου, παρουσιάζεται πάντα ως άνδρας. Αυτός και μόνο είναι ο λόγος. Δεν υπάρχει δογματικός λόγος για τον οποίο πρέπει ένας άνδρας να είναι ιερέας. Θα μπορούσε και μια γυναίκα να είναι ιερέας. Δεν είναι δογματικό το θέμα, είναι εικονολογικό. Η αντιστροφή καταστρέφει, αλλοιώνει την εικόνα. Και δεν έχουμε άλλο τρόπο προσεγγίσεως αυτών των μυστηρίων, παρά μόνο μέσα από εικόνες.
Ερώτηση: Η φράση όμως του αποστόλου Παύλου, που έλεγε «αι δε γυναίκες εν τη εκκλησία σιγάτωσαν», δεν είναι αξιολογική;
Ναι, δεν λέει όμως οι άνδρες να μιλάνε. Αυτό το λέει ο Παύλος θέλοντας να βάλει μια τάξη στα λεγόμενα λειτουργήματα της Εκκλησίας. Λοιπόν ο επικεφαλής της κοινότητας, ο ποιμήν, ο επισκοπών, ο προεστώς λειτουργεί. Αυτός έχει ως βοηθό αυτόν που διδάσκει. Και ο λαός απαντάει διά του αμήν. Αυτή είναι η λειτουργική τάξη κι αυτή εκφράζει την εικονολογία που προανέφερα. Με βάση αυτή τη λειτουργική τάξη η γυναίκα δεν μπορεί να τελέσει το μυστήριο. Αυτή είναι η έννοια του «σιγάτωσαν».
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ «ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΔΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ», ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΟΣ, ΑΘΗΝΑ 2009

Η περί του σώματος αντίληψη τού Μεγάλου Βασιλείου



Η αντίληψη που είχαν για το ανθρώπινο σώμα οι Πατέρες τής Εκκλησίας μας, έγινε αιτία να ξεσπάσουν σωρεία συζητήσεων και επιπλέον έδωσε την αφορμή στη διατύπωση όχι μόνο διαφορετικών αλλά ταυτόχρονα και αλληλοσυγκρουόμενων θεωριών. Έτσι άλλοι μεν, προσάπτουν κατηγορίες στους Πατέρες, για υιοθέτηση τής διδασκαλίας του Πλάτωνα περί διαρχίας σώματος και ψυχής και θεωρούν, ότι στην υποβάθμιση τής αξίας του σώματος έναντι τής  ψυχής συνέβαλαν κατά πολύ και οι επιδράσεις από τα ποικίλα μυστικιστικά ρεύματα και θρησκείες τής Ανατολής (Παρσισμός, Γνωστικισμός, Ζωροαστρισμός κ.λ.π.), άλλοι δε, παραβλέποντας ορισμένα δεδομένα από την ζωή των Πατέρων τονίζουν την θετική στάση αυτών ως προς το σώμα, υπογραμμίζοντας το καλό αυτού, λόγω τής ενανθρώπησης τού Υιού – Λόγου (Χριστού), ο οποίος προσέλαβε το ανθρώπινο σώμα και το θέωσε...

Όμως, όλες οι παραπάνω θέσεις χωλαίνουν και δεν αποδίδουν την πλήρη αλήθεια, για τον απλούστατο λόγο πως αποτελούν γενικεύσεις, οι οποίες διά τής απλουστεύσεως, περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στην εξωτερική εξέταση τού προβλήματος, παραγνωρίζοντας τα ιστορικά ρεύματα και την περιρέουσα ατμόσφαιρα μέσα στα οποία κινήθηκε η σκέψη τού Μεγάλου Βασιλείου, όσον αφορά την εκκλησιαστική και θύραθεν (= η κλασσική παιδεία των Ελλήνων Εθνικών «ειδωλολατρών») γραμματεία τών πρώτων μ.Χ. αιώνων.
Κατά τους τρεις πρώτους μ.Χ. αιώνες, στους κύκλους των Χριστιανών, η στάση απέναντι στο ανθρώπινο σώμα δεν ήταν ομοιόμορφη. Βέβαια σε επίπεδο επίσημης δογματικής διδασκαλίας τής Εκκλησίας, το σώμα ουδέποτε ταυτίστηκε αυτό καθεαυτό με την αμαρτία, ούτε πολύ περισσότερο διακρίνονταν αυτό διαρχικά από την ψυχή. Αλλά στην πράξη, ιδιαίτερα σε κάποιους ασκητές τής ερήμου και σε ορισμένες γνωστικές και εγκρατιστικές ομάδες, παρατηρείται έντονη αποστροφή προς το σώμα, και άμιλλα προς εξεύρεση τυραννικών μεθόδων για βασανισμό αυτού, προκειμένου να θανατωθεί η αμαρτία που κατοικεί σ’ αυτό ή να αποδεσμευθεί η ψυχή από την παχυλή σάρκα η οποία την περιβάλλει. Ο αντικειμενικός σκοπός όλων αυτών ήταν, να μπορέσει – αυτός που ποθούσε την τελειότητα – να μιμηθεί από τον παρόντα βίο την ασώματη ζωή των αγίων αγγέλων.
Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής τής νοοτροπίας μεταξύ των ασκητικών εκκλησιαστικών κύκλων είναι και τα παρακάτω: Ο Ωριγένης, όπως μαρτυρείται, ήταν αντίθετος στον εορτασμό των γενεθλίων, γιατί θεωρούσε πως δεν ταιριάζουν σ’ ένα Χριστιανό. Ο Άγιος Αντώνιος αισθανόταν ντροπή κάθε φορά που γευμάτιζε μαζί με άλλους μοναχούς, και κοκκίνιζε κάθε φορά που επρόκειτο να ικανοποιήσει κάποια σωματική του ανάγκη. Παρατηρείται λοιπόν γενικά, στην εν λόγω εποχή, υπερβολική έξαρση των ιδεωδών τής αγνότητας και τής παρθενίας. Ο εκούσιος ευνουχισμός, ο οποίος συνέβη λόγω τής παρερμηνείας τού ευαγγελικού χωρίου «…και υπάρχουν ευνούχοι, οι οποίοι μόνοι τους έγιναν ευνούχοι για τη βασιλεία των ουρανών» Ματθαίος 19:12, ήταν τόσο ευρέως διαδεδομένος, ώστε να αναγκαστεί η Εκκλησία να θεσπίσει ειδικoύς κανόνες κατά τον 4ο αιώνα για την καταπολέμησή του. Έτσι ο 22ος Αποστολικός Κανόνας προστάζει να μην γίνεται κληρικός αυτός που εκούσια ευνουχίστηκε: «Αυτός που ακρωτηριάζει τον εαυτό του να μην γίνεται κληρικός˙ διότι είναι φονιάς του ίδιου του εαυτού, και εχθρός της δημιουργίας του Θεού». Ο 23ος Αποστολικός Κανόνας προστάζει να καθαιρείται ο κληρικός που ευνουχίστηκε: «Εάν κάποιος είναι κληρικός και ακρωτηριάσει τον εαυτό του να καθαιρείται˙ διότι είναι φονιάς του εαυτού του». Για τους λαϊκούς που εθελοντικά ευνουχίστηκαν ο 24ος Αποστολικός Κανόνας προστάζει να αφορίζονται για τρία χρόνια: «Λαϊκός που ακρωτηριάζει τον εαυτό του, αφορίζεται για τρία χρόνια˙ διότι γίνεται βλαβερός για την ζωή του». Επί πλέον, δεν ήταν και λίγοι οι τρόποι που επινοούσαν ορισμένοι μοναχοί για να ταλαιπωρούν το σώμα τους. Ακόμη και ο Μέγας Βασίλειος φρονεί, πως «η αποσκελέτωση του  σώματος και η επελθούσα χλωμάδα από την εγκράτεια» αποτελούν χαρακτηριστικά του γνήσιου Χριστιανού.
Οι ακραίες αυτές τάσεις και αντιλήψεις για το ανθρώπινο σώμα, οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα, αν απομονωθούν από το εσχατολογικό υπόβαθρο τού Χριστιανισμού και δεν εξεταστούν μέσα από ολόκληρο το ιστορικό πλαίσιο τής εποχής τους. Γι’ αυτό αξίζει να τονιστεί και να επισημανθεί, πως ανάλογα, μερικές φορές και πανομοιότυπα φαινόμενα, παρατηρούνται και από τους ειδωλολάτρες («εθνικούς»). Όμως η αποστροφή που ένοιωθαν αυτοί για το σώμα, απέρρεε από την εμπειρική βίωση τής εσωτερικής αντινομίας που υπάρχει στον άνθρωπο τής πτώσης, η οποία μπορεί να ανακουφιστεί με την απόλυτη διάκριση τού νου ή τής ψυχής από το σώμα, και στη συνέχεια με την απόδοση κακών σ’ αυτό. Έτσι, λόγου χάρη, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και φιλόσοφος Μάρκος Αυρήλιος λέγεται πως δεν μπορούσε να υποφέρει τον εαυτό του. Ο Πλωτίνος αρνούνταν να γιορτάσει τα γενέθλιά του και ντρέπονταν το σώμα του. Υπήρχαν επίσης ειδωλολάτρες ερημίτες και αυστηροί νηστευτές, είναι δε γνωστοί οι Νεοπυθαγόρειοι τής Ρώμης, οι Θεραπευτές τής Αιγύπτου, η ασκητική μορφή τού Απολλώνιου τού Τυανέα κ.λ.π.
Η ερμηνεία της καθολικής αυτής αποστροφής προς το σώμα κατά τους πρώτους μ.Χ. αιώνες, έγινε αντικείμενο έρευνας και προτάθηκαν διάφορες λύσεις, τις περισσότερες φορές όμως μονομερείς και υπερβολικές. Μία καινοφανή ερμηνεία έδωσε ο E.R. Dodds (1893 - 1979) καθηγητής Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Υποστηρίζει λοιπόν, πως η αποστροφή αυτή οφείλεται σε κάποια ενδημική ασθένεια, η οποία διαπότιζε ολόκληρο τον πολιτισμό των πρώτων μ.Χ. αιώνων. Πρόκειται – κατά τον Dodds πάντα – για μια ενδογενή νεύρωση, η οποία φανερώνει έντονα συναισθήματα ενοχής. Οι πλέον ακραίες θέσεις περιφρόνησης του σώματος απαντούν περισσότερο στους Γνωστικούς και τους Χριστιανούς και λιγότερο στους έχοντες ελληνική μόρφωση ειδωλολάτρες.
Πάντως, όπως και να έχει η αλήθεια, το γεγονός είναι ένα˙ πως ο Μέγας Βασίλειος γνώρισε στις περιηγήσεις που έκανε κατά την νεότητά του, τους αυστηρούς ασκητές τής Αιγύπτου, Παλαιστίνης, Συρίας και Μεσοποταμίας, μετά δε την πρώτη έκπληξη που ένοιωσε – όπως μας εξομολογείται ο ίδιος – τους είδε όχι σαν νοσηρούς τύπους, αλλά ως πνευματικούς αδελφούς και εραστές τής κατά Χριστόν τελειότητας, οι οποίοι δείχνουν στην πράξη τη «νέκρωση τού Ιησού», προβάλλοντας αυτή στο σώμα τους. Κατά την εποχή εκείνη, λέγει ο Μέγας Βασίλειος, «ευχόμουν και ο ίδιος, όσο μού ήταν μπορετό, να γίνω μιμητής εκείνων των ανδρών». Το γεγονός πως ο Βασίλειος, αν και μόλις προ ολίγου είχε αποφοιτήσει από τις εκλεπτυσμένες φιλοσοφικές σχολές των Αθηνών και ενώ δεν είχε βαπτιστεί ακόμα Χριστιανός, όχι μόνο δεν αισθάνθηκε αποστροφή, όπως θα περίμενε κάποιος, από τις ακρότητες τών ασκητών, αλλά τουναντίον μαγεμένος θέλησε να τους μιμηθεί, αποδεικνύοντας ότι γενικά αυτή η στάση προς το σώμα δεν ήταν κάτι το ανάρμοστο προς το πνεύμα τής εποχής του. Η ουσία όμως του προβλήματος δεν βρίσκεται στα φαινόμενα αυτά καθ’ εαυτά, τα οποία άλλωστε είναι πολλά και κοινά και στους Χριστιανούς και στους ειδωλολάτρες, αλλά στην ερμηνεία τους. Με άλλα λόγια, η προς το σώμα αποστροφή, είχε άλλο νόημα για τον Χριστιανό, ο οποίος μ’ αυτό τον τρόπο εξέφραζε τον πόθο του για νέκρωση τού εαυτού του και όσο το δυνατόν πληρέστερη μίμηση τού Χριστού εντός τής εσχατολογικής ατμόσφαιρας τού Χριστιανισμού, και άλλο για τον μορφωμένο ειδωλολάτρη και τον αιρετικό.
Συνεπώς για να εξετάσουμε ορθώς την αντίληψη τού Μεγάλου Βασιλείου περί του σώματος, πρέπει να λάβουμε υπόψη τα παρακάτω
1. Το ιστορικό πλαίσιο εντός τού οποίου κινήθηκε η σκέψη του
2. Την επικρατούσα τάση προς υποτίμηση τών υλικών πραγμάτων κατά την διάρκεια τής υπό εξέταση εποχής
3. Την συμπάθεια τού Μεγάλου Βασιλείου για το ασκητικό ιδεώδες, με το οποίο ήλθε σε επαφή, όταν η νεανική του ψυχή αναζητούσε το απόλυτο και το ιδανικό.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, η φύση και ο σκοπός καθεμιάς από τις συγγραφές του, στις οποίες συναντάμε τις περί του σώματος απόψεις του, ποιες δηλαδή από αυτές απευθύνονται στις μοναχικές κοινότητες και ποιες στους ποιμαινομένους λαϊκούς.
Κατ’ αρχάς δέχεται ως φυσική κατάσταση τού σώματος και τού ανθρώπου αυτή που υπήρχε πριν από την πτώση του και αυτή που θα υπάρξει μετά την γενική ανάσταση κατά την Δευτέρα Παρουσία. Θεωρεί δε, το διάστημα που εκτείνεται μεταξύ τους αρνητικά και θετικά. Αρνητικά μεν λόγω υποταγής τού σώματος στην αμαρτία, θετικά δε ως πρόοδο ανακαίνισης του με τη χάρη τού Χριστού.
Ο άνθρωπος σύμφωνα με τον Βασίλειο, νοείται ως συμμετρική και αρμονική σύνθεση (σώμα – ψυχή) η οποία διασπάστηκε από την αμαρτία. Κατά τη διάσπαση αυτή εμφανίζονται προοδευτικά και επικρατούν τα ξένα στοιχεία, τα οποία απορρέουν από την πτώση και την υποταγή στην αμαρτία. Η κατάσταση αυτή, η οποία θεωρείται ως ασθένεια που δεν υπήρχε μέσα στον άνθρωπο, αλλά προήλθε λόγω τής απομάκρυνσής του από τον Θεό, αφορά ολόκληρο τον άνθρωπο. Έτσι στο δημιουργημένο από τον Θεό σώμα προσκολλήθηκε η ασθένεια με κύρια χαρακτηριστικά τον βιολογικό θάνατο, τον πόνο, την πείνα, την δίψα, την ανάγκη ύπνου, τον αγώνα για επιβίωση και απόκτηση υλικών αγαθών κ.λ.π., στη δε ψυχή εγκαταστάθηκε η αμαρτία. Όλα αυτά λοιπόν, δεν δημιουργήθηκαν από τον Θεό, αλλά είναι συνέπεια και εκφράσεις της πτώσης, δια της οποίας «υπέστη βλάβη» το καλό που υπήρχε στον άνθρωπο και τοιουτοτρόπως περιέπεσε αυτός «σε ποικίλες και πολλών ειδών ασθένειες». Συμπτώματα τής ασθένειας αυτής είναι οι φυσικές και ηθικές αλλοιώσεις προς το χειρότερο που εμφανίστηκαν σ’ αυτόν.
Έτσι με την «επιμιξία προς το χειρότερο» και με την «σύμπλευση» τής ψυχής με τα πάθη τής σάρκας, καταστράφηκε ολοσχερώς η απλότητα και η έλλειψη πονηριάς που ενυπήρχε στον άνθρωπο, επικράτησε δε σ’ αυτόν το νοσηρό, το ποικίλο και το πολυμερές. Το μ’ αυτόν τον τρόπο αλλοιωμένο ανθρώπινο σώμα, διαφέρει στην σημερινή «αρρωστημένη» του μορφή, οντολογικά και ηθικά με το σώμα πριν από την πτώση. Ο Μέγας Βασίλειος διακρίνει τα πάθη σε τρεις κατηγορίες
1. Τα πάθη τής σάρκας: διαίρεση, αυξομείωση και διάλυση
2. Τα πάθη τής εμψύχου σάρκας: κόπωση, οδύνη, πείνα, δίψα, ύπνος
3. Τα πάθη τής χρησιμοποιούσης το σώμα ψυχής: λύπη, αδημονία, διάφορες φροντίδες κ.λ.π.
Από τα παραπάνω, άλλα είναι φυσικά και αναπόφευκτα σε κάθε βιολογικό όν, άλλα δε υπεισέρχονται στα λογικά όντα «από μοχθηρή διάθεση, λόγω τής απείθαρχης ζωής και λόγω τής αγυμνασίας προς την αρετή».
Αφού είδαμε την πρόοδο τού ανθρώπου προς την παρακμή λόγω τής αμαρτίας, ας δούμε τώρα την πρόοδο τής ανακαίνισης του με τη χάρη τού Χριστού. Η ανακαίνιση και η αναμόρφωση αυτή τού ανθρώπου κατορθώνεται από την δυνατότητα που του προσφέρει η ενανθρώπηση τού Λόγου τού Θεού (Χριστού), ο οποίος έλαβε το ανθρώπινο σώμα και τα φυσικά σωματικά πάθη, όχι όμως και τα πάθη τα προερχόμενα από την κακία, διότι τα πάθη αυτά δεν αρμόζουν στην θεότητα. Μ’ αυτό λοιπόν τον τρόπο άρχισε η θεραπεία τού νοσούντος ανθρώπου και ο θάνατος που μας είχε κληροδοτήσει ο Αδάμ, καταβροχθίστηκε από την ζωοποιό θεότητα και ουσιαστικά καταργήθηκε, η δε αμαρτία νικήθηκε από την δικαιοσύνη του Κυρίου μας. Έτσι ο πιστός με την αγάπη τού Χριστού καταργεί τις συνέπειες τής διάσπασης που είχαν προέλθει από την πτώση, ενοποιεί πάλι τον εαυτό του και ταυτόχρονα ενώνεται μέσω τού Χριστού με τους συνανθρώπους του και τον Θεό. Η ενοποίηση αυτή, εκφράζεται καλύτερα από το δόγμα τής γενικής ανάστασης κατά την Δευτέρα Παρουσία, κατά την οποία η σάρκα που θα λάβουμε τότε, δεν θα είναι πλέον υπόδικη στον θάνατο ή δούλη στην αμαρτία.
Με βάση τα παραπάνω που ειπώθηκαν, όσον αφορά την διπλή θεώρηση από τον Βασίλειο για το σώμα, πριν από την πτώση και μετά από αυτή, οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, κάθε φορά που γίνεται λόγος περί πλατωνισμού τού Βασιλείου, λόγω τών πλατωνικών ανθρωπολογικών εκφράσεων που χρησιμοποιεί, στις οποίες αποκαλεί το σώμα ως «φυλακή τής ψυχής», τον δε νου και την ψυχή τις ταυτίζει με τον όντως (= πραγματικό) άνθρωπο. Παρόμοια πρέπει να ερμηνευθεί η φαινομενική ασυνέπεια στη σκέψη τού Βασιλείου, εξαιτίας τής συνύπαρξης αρνητικών και θετικών απόψεων για το σώμα. Δεν υπάρχει καμιά αντινομία, γιατί όταν το σώμα υποτάσσεται στο «φρόνημα» τού Πνεύματος, μεταμορφώνεται σε ναό τού ζωντανού Θεού, όταν όμως κυβερνιέται από το φρόνημα τής σάρκας, καθίσταται κόλαση και φυλακή.
Έτσι μπορούμε τώρα να εκτιμήσουμε ορθά και την διδασκαλία του για την νέκρωση τής σάρκας, γιατί αντικείμενο τής νέκρωσης αυτής δεν είναι το σώμα καθαυτό, αλλά το φρόνημα τής σάρκας δηλαδή η έχθρα προς τον Θεό. Σκοπός δε τής εν λόγω νέκρωσης είναι η ισχυροποίηση τού φρονήματος τού Πνεύματος, που ενυπάρχει στον άνθρωπο, προκειμένου αυτός να γίνει μέτοχος τής πιο τέλειας ευλογίας δηλαδή της ειρήνης, η οποία νοείται ως κατάσταση σταθερότητας και γαλήνης τού νου προς τον Χριστό. Επειδή λοιπόν της πνευματικής αυτής αναγέννησης, προηγείται η εξάλειψη τού φρονήματος τής σάρκας που αντιτίθεται προς το θέλημα τού Θεού, η αναχώρηση από τον κόσμο δεν εκλαμβάνεται ως έξοδος από τον χώρο και τον χρόνο, αλλά ως αποκόλληση τής ψυχής από τα ρέοντα και ως προπαρασκευή της καρδιάς για να δεχτεί τις αληθινές διδασκαλίες που θα τις αποκαλυφτούν. Η νέκρωση λοιπόν τής σάρκας ή πιο σωστά τής αμαρτίας, η σταύρωση εν Χριστώ, η μετάθεση της φροντίδας στο Κύριο κ.ό.κ. αποτελούν εκφράσεις του ίδιου πράγματος δηλαδή του αγώνα του πιστού για να μπει στη βασιλεία τού Θεού και να απολαύσει το τελευταίο και υψηλότερο δώρο, αυτός της θέας τού Θεού. Γι’ αυτό και η νέκρωση κατά τον Βασίλειο διαφέρει ριζικά από παρόμοια φαινόμενα που παρατηρούνται στους ειδωλολάτρες («εθνικούς»).
Ούτε βέβαια η νέκρωση είναι αυτοσκοπός και εξωτερικό γεγονός, αλλά συνεχής αγώνας που συντελείται στη ψυχή και νοείται σαν κάθαρση τής ψυχής από την αμαρτία μέσα σε εσχατολογικό πλαίσιο και ανακαίνιση τού ανθρώπου εν Χριστώ. Δεν είναι λοιπόν παράδοξο πως η νέκρωση τού φρονήματος τής σάρκας σχετίζεται άμεσα με την θέαση τού Θεού. Γι’ αυτό και η φιλία τής ψυχής μετά του Αγίου Πνεύματος δεν νοείται σαν προσέγγιση στο χώρο δηλαδή τοπικά, αλλά τροπικά σαν χωρισμός από τα πάθη εκείνα, τα οποία κατέλαβαν την ψυχή και την έστρεψαν σε αγαπητική σχέση με την σάρκα, με αποτέλεσμα την αποξένωση από τον Δημιουργό.
Με την νέκρωση όμως ο άνθρωπος κατορθώνει από την παρά φύση κατάσταση που ζούσε να ξαναβρεί «το αρχαίο κάλλος» που είχε πριν από την πτώση του και την λαμπρότητα τής πραγματικής μορφής του. Πλέον ο άνθρωπος και το σώμα του ομοιάζουν με ένα μουσικό όργανο που διαλαλεί κάθε ώρα και κάθε στιγμή την δόξα του Θεού.   
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Δημητρίου Γ. Τσάμη: Θέματα Πατερικής Θεολογίας, Εκδόσεις Π. Πουρνάρα, Θεσσαλονίκη 1976
2. Νικοδήμου του αγιορείτη: Πηδάλιο, Εκδόσεις Βασ. Ρηγοπούλου Θεσσαλονίκη 1998
3. Καινή Διαθήκη της Αποστολικής Διακονίας τής Εκκλησίας τής Ελλάδος